Τι επηρεάζει το ροχαλητό!

Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα να προσπαθείς να κοιμηθείς και δίπλα σου το ταίρι σου να... ροχαλίζει. Τι φταίει όμως και τι το προκαλεί;
Το χρόνιο ροχαλητό µπορεί να είναι πολύ περισσότερα από µια θορυβώδης ενόχληση. Ποσοστό έως 75% των ανθρώπων που ροχαλίζουν το βράδυ πάσχει από υπνική άπνοια, η οποία κάνει την αναπνοή να διακόπτεται προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου και µακροπρόθεσµα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης,στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Οσοι αναζητούν θεραπεία στο ροχαλητό τους, συχνά ακούν πως πρέπει να κοιμούνται στο πλάι, ώστε να µην «πέφτει» η βάση της γλώσσας προς τα πίσω, κλείνοντας τον λαιµό και την αεροφόρο οδό και εµποδίζοντας έτσι την αναπνοή.
Ωστόσο, για πολλούς από αυτούς, η αλλαγή στη θέση του ύπνου µπορεί να µην κάνει τη διαφορά.
Δύο µορφές
Οι επιστήµονες λένε πως υπάρχουν δύο µορφές ροχαλητού: αυτό που εκδηλώνεται μόνο όταν κάποιος κοιµάται ανάσκελα και αυτό που παρουσιάζεται ανεξάρτητα από τη θέση του ύπνου.
Επιστήµονες από το Ισραήλ µελέτησαν περισσότερους από 2.000 πάσχοντες από υπνική άπνοια και διαπίστωσαν ότι το 54% από αυτούς ροχάλιζε µόνο όταν κοιµόταν ανάσκελα και οι υπόλοιποι σε όλες τις θέσεις του ύπνου.
Αλλες µελέτες έχουν δείξει πως στο ροχαλητό παίζει ρόλο το σωµατικό βάρος. Σε µια µεγάλη µελέτη που δηµοσιεύθηκε το 1997, ασθενείς που ροχάλιζαν ή παρουσίαζαν δυσκολίες στην αναπνοή τους κατά τον ύπνο µόνο όταν κοιµόνταν ανάσκελα ήταν κατά κανόνα πιο αδύνατοι. Αντιθέτως, όσοι ροχάλιζαν ανεξαρτήτως θέσεως, είχαν περισσότερα κιλά. Επιπλέον, αυτοί ήταν που παρουσίαζαν τις περισσότερες κρίσεις άπνοιας το βράδυ και έτσι ένιωθαν περισσότερη κούραση την ηµέρα.
Η ίδια µελέτη έδειξε πως οι υπέρβαροι εθελοντές που αδυνάτισαν είδαν µείωση στη σοβαρότητα της άπνοιάς τους. Σύµφωνα µε το Εθνικό Ιδρυµα Υπνου (NSF) των ΗΠΑ, το αδυνάτισµα αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για όσους ροχαλίζουν και έχουν περιττά κιλά.